Geganters i Grallers de Campdevànol

Tradició i cultura

La colla

La fundació de la colla
Entre els anys 1994 i 1995 es comença a gestar la possibilitat de tenir uns gegants a Campdevànol. El Sr. Lluís Carrillo tenia moltes ganes que hi haguessin uns gegants, i l’entusiasme de constructors, del poble i del mateix Ajuntament, amb la regidoria de cultura ocupada llavors per la Sra. Montserrat Pujol, van fer possible la iniciativa.
La creació d’uns gegants va suposar haver de posar en marxa tota una dinàmica: assajos de grallers, organització de la colla, aprenentatge per portar els gegants… La construcció va anar a càrrec de dos campdevanolencs que van posar-hi tota la il·lusió i tot l’esforç: en Jordi Urbon i l’Helena Portabella. D’aquesta manera naixia la colla gegantera del poble, amb l’esperança de poder representar-lo fora de les nostres contrades, amb qui serien en Grau i la Gala, les noves figures gegants de la vila de Campdevànol.

330_1400832387any97

 

La colla al llarg dels anys
La colla, una vegada constituïda, va realitzar la seva primera sortida a les Fires de Sant Narcís a Girona, amb trenta colles geganteres més. Des d’aquell dia es van anar succeint tot un seguit d’activitats; van anar a la Trobada de Colles del Centenari del FC Barcelona, en la presentació de la Penya Barcelonista de Campdevànol van rebre el carnet de Soci honorífic d’en Grau, van visitar moltes vegades la vila marinera de l’Escala, on hi van anar establint un lligam fratern, han acudit a la majoria de Viles Geganteres Gironines… A Campdevànol també van organitzar diferents sopars pro-gegants. Durant molts anys la colla gegantera va ser un dels referents associatius del municipi: englobava gent de totes les edats i tothom s’hi sentia representat. En moltes sortides, entre grallers, geganters i acompanyants, van arribar a les setanta persones.

576_1400832298any97_dos

 

La colla en l’actualitat
Durant els últims anys la colla ha estat en una situació de certa crisi, que ha vingut motivada per la falta de portadors i pel pes del gegant, en Grau. Tot i això, s’està treballant en la construcció d’una rèplica del gegant que pesarà molt menys. Mentrestant, la colla s’està revitalitzant i està intentant congregar prou gent per tornar-la a engegar amb molta força.

576_1400744610_MG_9503

 

Dades sobre els gegants
Els gegants de Campdevànol, representen els balladors de la dansa de Campdevànol, també anomenada Gala de Campdevànol.
El gegant anomenat Grau, nom triat popularment, homenatja a un ermità de Sant Grau que vivia a prop del poble, i representa el capdanser de la dansa, el qual balla amb cada una de les balladores, i amb una morratxa els hi ruixa aigua perfumada mentre les ostenta.
La geganta anomenada com la dansa de Campdevànol, Gala, representa la dona dels capdanser, la qual té el privilegi de poder ser la primera en ser ostentada per ell.
Estan fets de fibra de vidre i carbó. Els seus vestits han set fets a mà per l’Associació de dones de Campdevànol. En Grau va ser estrenat i dut al carrer el dia 15 de setembre de 1996 mesura 4,55 metres i pesa 68 Kg, la Gala va ser estrenada el dia 20 de setembre de 1998, mesura 3,70 metres i pesa 49 kg.

7962546_orig